آشپزخانه یک رستوران، قلب تپنده آن به شمار میرود؛ به عبارتی مهمترین نقش در پرآوازه شدن رستوران و جذب مشتری به آشپزان و سرآشپزان تعلق میگیرد. در این میان سرآشپز فستفود از جایگاه برجستهای در تعیین کیفیت رستوران برخوردار است؛ به عبارتی وجود یک سرآشپز حرفهای با توانایی مدیریت کارآمد، باعث افزایش کیفیت کارکرد آن رستوران میشود.
اهمیت سرآشپز فستفود
یک سرآشپز نقشی تعیینکننده در رستوران دارد و از جهات زیادی وجود او برای تداوم فعالیت رستوران ضروری است. در ادامه برخی از نقشهای مهم سرآشپز را توضیح میدهیم.
- نظارت بر تهیه غذا: یک سرآشپز بر تمام مدت طبخ یک غذا نظارت میکند تا تیم آشپزان در انتها به نتیجهای مطلوب دست یابند و بتوانند رضایت مشتری را جلب و او را تبدیل به مشتری پروپاقرص رستوران کنند.
- آموزش کارکنان جدید: یک سرآشپز به کارکنان تازه و آشپزان جدیدالورود برای داشتن عملکردی بهتر، روشهای طبخ غذا و نحوه سرو را آموزش میدهد تا تیم آشپزخانه در کنار یکدیگر، همکاری سازنده و مطلوبی داشته باشند.
- تنظیم منو: یک سرآشپز خوب و ماهر و آشنا با بهروزترین متدهای آشپزی، با طبخ غذاهای بینالمللی و جدید، توانایی این را دارد که منوی یک رستوران را در میان منوهای رستورانهای رقیب، به منویی منحصربهفرد تبدیل کند.
نظارت بر تهیه غذا توسط سرآشپز

وظایف سرآشپز فستفود
یک سرآشپز فستفود علاوه بر نظارت بر تهیه غذا و سنجش کیفیت آن، وظایف دیگری را نیز داراست که به برخی از آنها خواهیم پرداخت.
- مهمترین وظیفه یک سرآشپز را میتوان مدیریت و کنترل تیم آشپزان دانست. یک سرآشپز باید اتحاد و همبستگی را میان کارکنانش به وجود بیاورد و با مدیریت چالشهای پیشآمده، به تداوم آن کمک کند. رفتار او باید بهگونهای باشد که بتواند بهخوبی محیط را تحت کنترل خود داشته باشد و از طرفی باعث ایجاد فاصله میان او و زیردستانش نشود.
- همانطور که پیشازاین گفته شد، نظارت بر فرایند تهیه غذا توسط سرآشپز از برجستهترین فاکتورهایی است که سبب رشد و ترقی یک رستوران میشود. برای این مهم، سرآشپز باید بر صفر تا صد روند طبخ و آمادهسازی غذا برای سرو نظارت داشته باشد و با تست غذا پیش از سرو، کیفیت آن را تأیید یا رد کند. بدین ترتیب نقش تأثیرگذاری بر اعتبار یک رستوران خواهد داشت.
- نظارت بر بهداشت آشپزخانه نیز از دیگر وظایف سرآشپز است که بر کیفیت غذاها و حفظ اعتبار رستوران تأثیرگذار است. او باید با قوانین و دستورالعملهای بهداشتی محصولات غذایی آشنا باشد و آنها را بینقص اجرا کند.
توجه به بهداشت در تهیه غذا
- یک سرآشپز باید هزینههای تهیه غذا را مدیریت کند. او باید با مدیریت میزان مصرف مواد اولیه و نگهداری از تجهیزات آشپزخانه تا حد ممکن در هزینهها صرفهجویی کند. سرآشپز همچنین باید با تهیه یک غذای مطلوب و باکیفیت از دورریز غذایی جلوگیری کند.
- تهیه مواد اولیه مرغوب نیز از وظایف دیگر سرآشپز است. او باید با تهیه بهترین و سالمترین مواد غذایی، کیفیت غذاهای رستوران را افزایش بدهد. او باید توجه داشته باشد که طبخ غذا بهگونهای صورت بگیرد که ارزش غذایی مواد حفظ شود و لطمهای نبیند.
- · بهروز بودن ازلحاظ دانش غذایی و همگام بودن با متدهای روز نیز از وظایف مهم یک سرآشپز فستفود است. همانطور که میدانیم غذاهای فستفودی دارای تنوع گوناگونی است و هرمللی غذاهای آماده مخصوص به خود را داراست. ازآنجاییکه ذائقه غذایی مردم همواره در حال تغییر است و فستفودها به محبوبترین نوع غذا تبدیل شدهاند، یک سرآشپز باید بتواند خود را همگام با فرایند تغییر شیوههای تهیه غذا و شکلگیری متدهای نوین آشپزی پیش ببرد.
او همچنین باید از غذاهای بینالمللی برای پیشرفت رستوران استفاده کند. یک سرآشپز باید آشنایی تقریبی بافرهنگ غذایی دیگر ملتها داشته باشد و با بهرهگیری از آنها و ارائه غذاهای گوناگون، منویی بینالمللی و متنوع را فراهم کند.
- یک سرآشپز باید خلاق و جزئینگر باشد. او باید با ترکیب مواد غذایی مختلف، طعمها و مزههای جدید بسازد و غذاهای مبتکرانهای خلق کند. غذاهای فستفودی پتانسیل بالایی برای طبخ خلاقانه و ایجاد مزههای جدید دارند و سرآشپز باید با بهکارگیری آن، تنوع غذایی را در منوی رستوران افزایش دهد.
جزئینگری سرآشپز در پخت و دیزاین غذا از مؤلفههای تأثیرگذار برای ارائه یک غذای باکیفیت است. او باید به تکتک مراحل آشپزی و جزئیات نحوه آمادهسازی غذا توجه داشته باشد و این جزئینگری را در دیزاین غذا هنگام سرو نیز حفظ کند. یک دیزاین زیبا و چشمنواز نقش تأثیرگذاری در رضایت مشتری خواهد داشت و حتی باعث دلچسب شدن طعم و مزه غذا نیز میشود.

اهمیت دیزاین غذا پیش از سرو
ویژگیهای یک سرآشپز فستفود خوب
یک سرآشپز فستفود برای اینکه به سرآشپزی کارآمد و تأثیرگذار تبدیل شود باید ویژگیهایی را دارا باشد.
- سرآشپز بهنوعی الگوی کارکنان دیگر است؛ ازاینرو باید رفتاری شایسته داشته باشد. یک سرآشپز منظم و متعهد و وقتشناس میتواند به طور مستقیم در رفتار دیگر پرسنل اثرگذار باشد و آنها را به نظم و تعهد کاری تشویق کند.
- مسئولیتپذیری از دیگر شاخصههای یک سرآشپز حرفهای است. یک سرآشپز مسئولیتپذیر با اجرای دقیق و منظم برنامههای کاری نقش مؤثری در راندمان بهتر رستوران خواهد داشت. او حتی قادر خواهد بود حجم زیاد کارها را مدیریت کند و آنها را بهموقع بهپایان برساند.
- علاقهمند بودن و عشق به آشپزی از ویژگیهای بسیار مهمی است که وجود آن برای یک سرآشپز ضروری محسوب میشود. مسلماً در هر کاری عشق به آن کار سبب موفقیت فرد و کسبوکار او میشود و بدون وجود علاقه نمیتوان انتظار نتیجهای مطلوب داشت. اهمیت عشق به کار در آشپزی دوچندان است؛ چراکه رشد در این زمینه، نیازمند تلاشها و تمرینهای فراوان و شبانهروزی است و بدون آنها، تبدیلشدن به سرآشپزی چیرهدست غیرممکن است.
- خلاقیت و کنجکاو بودن از دیگر ملاکهای تعیین یک سرآشپز خوب بهحساب میآید. یک سرآشپز باید با بهکارگیری خلاقیت خود در روند کار، به دنبال کشف مزههای جدید باشد. همچنین باید همواره در پی کسب دانش و اطلاعات جدید و بهروز در زمینه پخت غذا باشد.

اهمیت علاقهمندی به کار در سرآشپز
جمعبندی
هر رستورانی برای موفقیت و پیشی گرفتن از رقبا نیازمند وجود پرسنل کارآزموده است و نقش سرآشپز در شکلگیری این موفقیت قابلتوجه است. یک سرآشپز فستفود ماهر باید بتواند علاوه بر نظارت بر تهیه غذا و سنجش کیفیت آن، پرسنل را مدیریت کند و با پدیدآوردن یک محیط حرفهای، باعث پیدایش همکاری مؤثر و مطلوب شود.